Sustainability Award

Formex hållbarhetspris

Hållbarhet är ett mycket viktigt ämne som engagerar många av våra utställare på djupet. Vår önskan är att Formex ska vara en plattform där man kan dela med sig och lära av de bästa exemplen i branschen, och har lyft frågor kring ämnet under flera års tid. Att få ett erkännande för sin ansträngning är viktigt för att sporras att ta ytterligare steg. Vi får ofta frågor om vilka aktiviteter eller områden vi har där hållbarhetsfrågorna lyfts och är därför mycket glada över denna utmärkelse.

Formex Sustainability Award är en tävling där utställande företag eller designers tävlar om att vinna utmärkelsen för mest hållbart genomtänkta produkt. De nominerade bidragen marknadsförs via våra kanaler, inklusive press och PR, och i en utställning under kommande mässa. Vinnaren i tävlingen får en glasstatyett i unik design samt 10 kvm friyta med startavgift på nästkommande Formex.

 

Hur går det till?

Utställare på Formex under senaste genomförandet skickar själva in en anmälan. Vi välkomnar alla initiativ, stora som små, gamla som nya. Juryn går igenom alla ansökningar och meddelar under senare delen av hösten vilka som blivit nominerade. Vinnaren presenteras på Formex i januari kommande år. 

Nästa Formex Sustainability Award presenteras på Formex 17–19 januari 2025.

Jury Formex Sustainability Award

Maria Soxbo

Journalist som brinner för hållbarhet, samt ordförande i Formex Sustainability Award.

Maria Lagerman

Cirkularitets- och hållbarhetskonsult.

Emma Olbers

Designer med fokus på hållbarhet i möbeldesign och inredningsarkitektur.

Daniel Svahn

Inredningsarkitekt SIR/MSA, MFA.

Malin Jensen

Inredare med stort hållbarhetsfokus.

FNs globala mål, Agenda 2030, mål 8

Vinn en unik statyett och en plats på mässgolvet i augusti

Statyetten är handblåst av Glasbolaget i Bro, en glashytta norr om Stockholm som grundades 2016 av Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg och som utsågs till Årets Formbärare av Svensk Form Stockholm 2022. Glashyttan tar vara på restgasen som bildas på Ragn-Sells närliggande deponianläggning Högbytorp. I glasugnen smälts också återvunnen skärm som levereras främst från Reijmyre glasbruk.

Vinnaren får utöver utmärkelsen en unik glasstatyett designad av Marie-Louise Hellgren, en pionjär inom cirkularitet och upcycling och med över 30 års erfarenhet i branschen, samt 10 kvm friyta inklusive startavgift på nästkommande Formex.

Ansök nu till Formex januari 2025

Du som har varit utställande företag eller designer på Formex i januari 2024 eller som kommer vara med i augusti 2024 har möjlighet att ansöka till Formex Sustainability Award. Ansökan är öppen till och med 13 oktober.

FNs globala mål, Agenda 2030, mål 12

Tidigare vinnare

Lursta - Vinnare av Formex Sustainability Award 2024

2024

Svenska Lursta Cast Iron är vinnaren av Formex Sustainability Award 2024. Företaget kammar hem priset för sin väldesignade, lokalt präglade och långlivade pannkakslagg av återvunnet skrot.

Formex Sustainability Award, vinnare 2023

2023

Företaget Remoair vann Formex Sustainability Award 2023 för sin innovativa och resurseffektiva doftljusrefill. En del av juryns motivering var ”Ett snyggt sätt att uppmuntra återbruk och skapa stämning i våra hem.”

Nominerade 2024

Anzy Home

Denna puff är tillverkad av återvunnet tyg av produktionsavfall från fabriker samt begagnade kläder och tyger. Puffarna är handgjorda från grunden av ukrainska kvinnor från utsatta grupper.

Gustaf och Linnea

Detta läppcerat är skapat av bivax och honung från Gotland, kallpressad rapsolja, vårdande sheasmör och en touch av vanlijarom. Förpackningen är gjord i papp och är biologiskt nedbrytbar.

Lursta Cast Iron AB

Detta gjutjärn tillverkas av lokalt återvunnet skrot som kompletteras med återgång från eget gjuteri och spill från grannfabriken. Pannan är i praktiken omöjlig att slita ut och kan därför ärvas i generationer.

Nimble Patch

Dessa barnjeans är gjorda av trasiga jeans som uppgraderas med en knäpatch av slitstarkt material och resultatet är barnjeans som tål lek i flera generationer. Produktionen sker i Sverige hos socialt arbetsintegrerande verksamheter.

Tail Living

I småskalig och Fair Trade-certifierad produktion våtfiltas ullen med mild tvål och varmt vatten till stilrena och väldesignade krypin för våra pälsklingar. Kattgrottan är formbar, tålig och biologiskt nedbrytbar.

Terrible Twins

En genomtänkt produkt som tagits till nästa hållbarhetsnivå genom att kasserade hotellgardiner i linne fått nytt liv i form av vetevärmare. Innehållet består av KRAV-odlat vete med ett tillval av ekologisk lavendel som kan läggas på komposten den dag produkten är helt utsliten.

WOOD MOOD

Ljuset tillverkas av material från lokala producenter och från naturen. Trämaterialet kommer från trärester och är utformade för att hålla i flera år. Från ljushållare till pennställ eller kruka.