Sustainability Award

Formex hållbarhetspris

Hållbarhet är ett mycket viktigt ämne som engagerar många av våra utställare på djupet. Vår önskan är att Formex ska vara en plattform där man kan dela med sig och lära av de bästa exemplen i branschen, och har lyft frågor kring ämnet under flera års tid. Att få ett erkännande för sin ansträngning är viktigt för att sporras att ta ytterligare steg. Vi får ofta frågor om vilka aktiviteter eller områden vi har där hållbarhetsfrågorna lyfts och är därför mycket glada över denna utmärkelse.

Formex Sustainability Award är en tävling där utställande företag eller designers tävlar om att vinna utmärkelsen för mest hållbart genomtänkta produkt. De nominerade bidragen marknadsförs via våra kanaler, inklusive press och PR, och i en utställning under kommande mässa. Vinnaren i tävlingen får en glasstatyett i unik design samt 10 kvm friyta med startavgift på nästkommande Formex.

 

Hur går det till?

Utställare på Formex under senaste genomförandet skickar själva in en anmälan. Vi välkomnar alla initiativ, stora som små, gamla som nya. Juryn går igenom alla ansökningar och meddelar under senare delen av hösten vilka som blivit nominerade. Vinnaren presenteras på Formex i januari kommande år. 

Nästa Formex Sustainability Award presenteras på Formex 17–19 januari 2025.

Jury Formex Sustainability Award

Maria Soxbo

Journalist som brinner för hållbarhet, samt ordförande i Formex Sustainability Award.

Maria Lagerman

Cirkularitets- och hållbarhetskonsult.

Emma Olbers

Designer med fokus på hållbarhet i möbeldesign och inredningsarkitektur.

Daniel Svahn

Inredningsarkitekt SIR/MSA, MFA.

Malin Jensen

Inredare med stort hållbarhetsfokus.

FNs globala mål, Agenda 2030, mål 8

Vinn en unik statyett och en plats på mässgolvet i augusti

Statyetten är handblåst av Glasbolaget i Bro, en glashytta norr om Stockholm som grundades 2016 av Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg och som utsågs till Årets Formbärare av Svensk Form Stockholm 2022. Glashyttan tar vara på restgasen som bildas på Ragn-Sells närliggande deponianläggning Högbytorp. I glasugnen smälts också återvunnen skärm som levereras främst från Reijmyre glasbruk.

Vinnaren får utöver utmärkelsen en unik glasstatyett designad av Marie-Louise Hellgren, en pionjär inom cirkularitet och upcycling och med över 30 års erfarenhet i branschen, samt 10 kvm friyta inklusive startavgift på nästkommande Formex.

Ansökan

Ansökan till Sustainability Award är nu stängd. Ansökan öppnar igen under 2025. 

FNs globala mål, Agenda 2030, mål 12

Tidigare vinnare

Lursta - Vinnare av Formex Sustainability Award 2024

2024

Svenska Lursta Cast Iron är vinnaren av Formex Sustainability Award 2024. Företaget kammar hem priset för sin väldesignade, lokalt präglade och långlivade pannkakslagg av återvunnet skrot.

Formex Sustainability Award, vinnare 2023

2023

Företaget Remoair vann Formex Sustainability Award 2023 för sin innovativa och resurseffektiva doftljusrefill. En del av juryns motivering var ”Ett snyggt sätt att uppmuntra återbruk och skapa stämning i våra hem.”

Nominerade 2025

Ljusbåge – GAZ.T Wood & Art

En tidlös ljusbåge i småskalig produktion – 20 per år. Bågen är skapad av räddade spillbitar av björkplywood från en liten fabrik i Ödeshög, medan hästarna tillverkas av osäljbara bitar från björkar fällda av en arborist i Göteborgstrakten. Hästarnas form skapas med CNC-fräs och detaljerna täljs för hand medan spillet blir smycken. Ljusbågen behandlas med vax och om någon del går sönder kan den bytas ut. Tillverkningen med förnybar el – främst solenergi. Att ljusbågen är inspirerad av grundarens farfars handgjorda ljusstake är en fin bonus! 

Träsko Fårö – Hol Studio/Träskofabriken

Osäljbara fårskinnspälsar från Stockholms Stadsmission och kasserade cykel- och motocrossdäck är den återbrukade grunden till Hol Studios träsko Fårö. Ett gediget hantverk som görs på bottnar av handplockat trä från den egna skogen och armering av spillbitar och tredjesortering av vegetabiliskt garvad spaltmocka från Tärnsjö Garveris möbelindustri. Den småskaliga produktionen i Holgården i Siljansnäs ger alltid återbruk förtur, och kunderna har alltid möjlighet att reparera sina skor för längsta möjliga livslängd. 

Brödpåse Bento av bivax – oWaster

En kemikaliefri brödpåse av återbrukade bomullslakan som impregneras med bivax från lokala, ekologiska biodlare och färgas med lökskal. Den tillverkas för hand i Järna, där alla moment bygger på lokala, ekologiska och fossilfria resurser. De naturligt antibakteriella egenskaperna hos bivaxet håller brödet färskt längre, och ytskiktet kan fräschas upp efter hand. Påsen är ett hållbart alternativ till engångspåsar i plast, och bidrar till minskat avfall genom att ta vara på kasserade textilier. Alla komponenter – inklusive sytråden i ekologisk bomull – är komposterbara när påsen är uttjänt.  

Hushållstvål Skina – Tvåla & Tvaga

Tvåla & Tvagas hushållstvål av förtvålade ekologiska oljor fungerar för både disk, tvätt och städning, utan att störa naturliga vattenmiljöer när den släpps ut i avloppet. Förutom dess multifunktion är den resurssparande genom att flytande produkter kan ersättas och behovet av plastflaskor försvinner helt. Tvålens fasta form gör dessutom att inget vatten fraktas runt i onödan och förpackningen i återvunnet papper kan källsorteras och återvinnas på nytt. Tvålen görs för hand i det egna tvålmakeriet i Göteborg. 

Ljus av återbrukat stearin – Time to Candle

Gjutna ljus av 100% återbrukat stearin i form av insamlade ljusstumpar från restauranger, där även veken återanvänds där det går. Ett småskaligt hantverk där insamlingen sker en gång i månaden med elbil, och där ljusstumpar av annat vax än stearin rensas ut och skänks till daglig verksamhet som gör tändbriketter av det – ringar på vattnet. En genomtänkt idé från ax till limpa, inspirerad av grundarens mormor och farmor som båda återanvände ljusstumpar från kyrkan för att skapa nya ljus, med målet att visa att det “fortfarande finns liv i en tidigare slocknad låga”. 

Växtvattnare – Plantstraws

Naturens egen kapillärkraft förenas med modern design och praktisk nytta i denna snygga självvattnare för krukväxter. Likt växtens rötter suger Plantstraws upp vatten från en behållare med ett snöre i återvunnen bomull som löper genom metallröret och ner i jorden. Den småskaliga produktionen sker i Småland och metallrören är en mix av pre-consumer waste (tillverkningsskrot), post-consumer waste (återvunnen metall) och en liten del primär aluminium. Form, funktion och förnuftig produktion i elegant samspel.