Färgernas mästare och inredare Tekla Severin skapade för Formex

Den prisbelönta koloristen och inredaren Tekla Evelina Severin kreerade den stora huvudutställningen på Formex i januari och tog fram årets kampanjbilder. Tekla är en välkänd kreatör som framför allt arbetat mycket på den internationella design- och möbelmarknaden. Med sitt färgstarka formspråk och känsla för färger skapar hon magi och i september tilldelades hon också Elles pris Årets inredare 2022.

Utställningen ”Dimensions of Colour”, en lekfull och arkitektonisk färgupplevelse som genom många lager av rumsligheter, former och mönster. ”En slags labyrint av upptäckarglädje” säger Tekla själv.

– Vi är enormt glada över vårt samarbete med Tekla. Då Formex tema för januari är ”Colour Vibes” var Tekla ett perfekt val av kreatör till utställningen. Det ska bli spännande att se hur hon inkorporerar nyheter från Formex utställare, säger Kajsa Falck Torlegård, tidigare kreativ projektledare på Formex.

Teklas signum är hennes innovativa, och oväntade färgkompositioner som skapar känslor och inspiration. Hon har en bakgrund från konstfack och är utbildad inredningsarkitekt och möbeldesigner. Idag jobbar hon multidisciplinärt med och mellan inredning, set design, creative direction och fotografi, men alltid med färg som gemensam grund.

Hennes breda och samtidigt specifika sätt att jobba med färg återspeglas i bredden och variationen av de olika företag hon arbetat med, några exempel är; danska Montana Furniture, Louis Poulsen, och Stilleben Architects, Norska Heymat, Svenska Fjällräven, NCS Färginstitut, SL, Ikea, Apoteket och Ogeborg, Amerikanska Apple, Spanska möbelföretaget Sancal, Italienska köksföretaget Very Simple Kitchen, (för vilket hon även tilldelades utmärkelsen Årets köksdesigner 2022 av den internationella ELLE DECO juryn), för att nämna några.

– Färg är aldrig absolut, alltid relativt, och så kraftfull men samtligt så flyktig och föränderlig. Det är vad som omger en färg som definierar den. Och det är just det jag tycker är så intressant att utforska. Att jobba med kombinationer av kamouflage eller kontrast, eller balansen däremellan. Som här i ”Dimension of Colour” där utställningsformen med sina färgelement både ramar in/lyfter fram och samtidigt interagerar objekten. En upplevelse med många oväntade dimensioner och med mycket att upptäcka, var visionen som låg till grund för själva utställningsformen, säger Tekla Severin.

Mer om Tekla Severin:
www.teklaevelinaseverin.com
@teklan

Bolon x Tekla

Mer inspiration här

Dennis Valencia

”En utställning med lager av tidsepoker som lever samtidigt och i samklang.”

Lena Nyholm

Med tre ”rum” på det 300 kvadratmeter stora entrétorget skapade hon en magisk mötesplats.

Zandra Rhodes

Hennes färgrika, flödande kläder har klätt kungligheter och världskända rockartister.