För andra året i rad delade Formex ut priset Sustainability Award. Lursta blev vinnarna med deras pannkakslagg i gjutjärn.
Grattis till vinsten av årets Sustainability Award. Hur känns det? Och vad betyder detta för er?
Att ta emot Formex Sustainability Award känns otroligt stort och viktigt för oss på Lursta. Utmärkelsen är en bekräftelse på att vårt arbete med hållbarhet och våra insatser för att minimera vår påverkan på miljön uppmärksammas och erkänns. Vi känner oss stärkta i vår övertygelse att återvunna material, lokala resurser och omtänksam formgivning är vägen framåt. Inte bara för oss utan också för branschen i stort. Det är på tiden att dessa områden görs till självklara delar av produktutveckling.
Dessutom ser vi priset som en möjlighet att medvetandegöra allmänheten om vikten av hållbarhet inom gjuteri- och köksproduktsbranschen. Det ger oss en plattform att sprida vårt budskap om att gjutjärn kan vara både tidlöst och miljövänligt, och att det är skillnad på gjutjärn och gjutjärn. Vi hoppas att detta pris inspirerar andra inom branschen att följa vårt exempel och anta mer hållbara tillverkningsmetoder.
Kan ni berätta om ert företag och produkten som vann (pannkakslaggen Arvet)?
Jag (John Andersson) är arkitekt och designer, och med en patenterad idé för en gjutjärnsprodukt sökte jag för ett par år sedan efter Sveriges bästa gjuteri för att förverkliga min idé.
Kontakter i mina designkretsar viskade om att Lyrestads Gjuteri kunde vara rätt val. När jag fick kontakt med Andreas Stridkvist som är tredje generationens gjutare började bitarna falla på plats. Andreas har ett entreprenörssinne och hade på sitt håll redan planer för ett eget varumärke, när vi snart insåg att vi delade flera nyckelintressen inom matlagning, formgivning och ambitiös produktutveckling insåg vi att vi kunde utgöra ett bra team. Ur dessa insikter sprang bildandet av Lursta Cast Iron.
Sedan starten 2021 har vi lanserat en rad konsumentprodukter i gjutjärn och samarbetat med några av Sveriges mest intressanta kockar och restauranger för att leverera specialritade lösningar. Genom personliga relationer och samtal får vi korn på ovanliga och unika idéer som vi kan bygga vidare på och skapa nytänkande och väldesignade produkter utifrån. Ofta spelar matminnen eller hantverkskunnande huvudrollen när vi får inspiration till en ny produkt.
Genom innovativa lösningar i vårt gjuteri har vi lyckats minska vårt koldioxidutsläpp betydligt. Vi använder enbart förnybar energi och vi har också minskat elförbrukningen med 15%. Vi är stolta över att återanvända hela 95% av vår formsand, vilket minimerar avfall och minskar behovet av att utvinna nya material. Detta är ett viktigt steg mot en cirkulär och hållbar produktion.
För att ytterligare minska vår påverkan har vi övergått till att använda enbart vattenbaserat black i våra processer, vilket eliminerar användningen av skadliga lösningsmedel och minskar vår kemiska belastning på miljön.
Vi är stolta över att vara en del av forskningsprojekt för hållbar utveckling inom gjuteribranschen. Genom samarbete och innovation tar vi aktivt steg mot en mer hållbar framtid. Vi är övertygade om att små åtgärder kan ha en stor inverkan, och vi är fast beslutna att fortsätta arbeta mot att minska vår miljöpåverkan och främja en mer hållbar livsstil.
Även formgivningen genomsyras av hållbarhetsperspektivet. För formgivare John Andersson är det viktigt att Lurstas produkter blir kära ägodelar. Dels för dess egenskaper som matlagningsredskap, dels för att de betyder något, bär på vackra minnen och blir något man vill visa, ha framme och ta hand om. Här finns ett något underskattat perspektiv, att ju bättre designad en produkt är desto större incitament finns det att vilja ta hand om, reparera och ge vidare produkten. Detta ställer höga krav på kvaliteten och materialvalen, men även på formgivningen som måste kännas relevant under långa tidsrymder och inte bygga på en tillfällig trend.
Har ni några tips eller råd för andra företag som vill påbörja sin hållbarhetsresa?
Det finns många tips att ge. Vi söker ständigt nya vägar och får ofta hjälp och råd av andra. Men se hållbarhetsarbetet som ett ständigt pågående arbete, ta hellre många små steg än ett stort som aldrig blir av.
Dela med er av insikter och framgångar för att stärka andra, det kommer att gynna er i längden. Se och ta tillvara på andra positiva bieffekter av ert hållbarhetsarbete. Till exempel brukar närskalig produktion innebära ökade möjligheter till personliga relationer och därmed större möjligheter till effektivisering, flexibla lösningar och gemensamma investeringar. Tänkt långsiktigt och undvik att rida på tillfälliga trender. Slutligen och kanske viktigast, börja i rätt ände: bestäm er för att göra en förändring! Då känns arbetet tydligt och självklart.
Vad händer härnäst för er?
Att delta på Formex och att motta Formex Sustainability Award var onekligen en drömartad start på 2024 för Lursta, men sanningen är att vi har ett näst intill lika spännande år framför oss! Under 2024-2025 är Lursta officiell partner till den svenska Bocuse d’Or-satsningen. Bocuse d’Or är världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Inför EM i Trondheim i mars och så småningom den VM i Lyon 2025 kommer Lurstas formgivare John Andersson att formge den svenska kandidaten Gustav Leonhardts servering för att stärka hans chanser till det efterlängtade guldet.
Därtill har vi en rad intressanta produkter och projekt på skissbordet som vi ser fram emot att visa upp under året. Vi kommer att ihärdigt arbeta vidare med att utveckla gjutjärnet som material och med att uppdatera gjutjärnets formspråk till att kännas varmare, mjukare och omtänksammare.
Besök Lurstas hemsida här: www.lursta.se
Besök Lursta på Instagram här: @lurstacastiron