Local Femmes Market

Vi hade förmånen att få en intervju med Gina Eriksson, projektledaren och initiativtagaren för Local Femmes Markets samlingsmonter på Formex. Läs om hennes och övriga deltagares lyckade närvaro på mässan.

16 kreatörer deltog i Ginas samlingsmonter

Alla som ställde ut i montern:
Jessica Jämting – @jessicajamting.art
Marlene Boke – @marleneboke
Miro Elgeholm – @miro_elgeholm
Pattern Me Bright – @patternmebright
Ovrebruket – @ovrebrukets
Wilder Mind Ceramics – @wildermind.ceramics
Jocelyn Superstar – @jocelynsuperstar
Studio Skata – @studio.skata

Fanny Järvengren – @fannyjarvengren
Mikaela Puranen – @mikaelapuranen
Felicia Hörjel – @feliciaskeramik
Skaperian – @skaperian
Vegan Delights – @vegandelights.sweden
Evelina Viola – @evelinaviolaart
OWaster – @bliowaster
Järna Tvåleri – @jarnatvaleri

Kan ni ge en kort beskrivning av vad Local Femmes Market är för något?
Local Femmes Market är Sveriges största plattform för konst och hantverksmarknader online. Local Femmes Market startade under pandemin som en marknadsplats på Instagram för kvinnor, icke-binära och transpersoner som har sin konst och sitt hantverk som försörjning. Bakom marknaden står de båda hantverkarna Therese Lopez och Stina Suai.

Vad fick er att ta initiativet att ställa ut på Formex?
Som projektledare och initiativtagare för denna samlingmonter kan jag säga att jag ville testa någonting nytt! Efter att ha ställt ut tidigare år, både på Design Talents och Craft & Creative, så var min erfarenhet att det kan vara tufft att ställa ut på egen hand. Det är långa dagar och mycket jobb både före, under och efter – men med det sagt har jag också alltid haft fantastiska montergrannar som gett mycket energi.

Utöver att på ett personligt plan testa någonting nytt så ville jag även skapa ett möte mellan den stora mässvärlden och den småskaliga marknadsvärlden. Att ta med en liten del av den gemenskap som jag så ofta upplever genom de marknader jag står på och samtidigt kunna introducera mina kollegor därifrån för någonting nytt! Fantastisk nog var Therese och Stina från Local Femmes Market med på denna idé.

Vilka fördelar ser ni med att ställa ut tillsammans med flera mindre företag som en del av en samlingsmonter?
Reaktionerna från deltagarna i samlingsmontern har varit riktigt positiva. Det var lärorika dagar och av de som var helt nya på Formex var möjligheten att ställa ut tillsammans på detta sätt en trygghet som gav nytt mod och mersmak.
Bland fler fördelar kan hjälp med bemanningen nämnas samt att vara del av ett nätverk som tillsammans hjälpte till att nå en bredare publik.

Vad tyckte ni var det bästa med ert deltagande på mässan? Finns det några specifika ögonblick eller upplevelser som sticker ut?
Det bästa var nog ändå att vi gjorde det tillsammans, gav varandra energi och inspiration. Som egen företagare är det en ynnest att få umgås med kollegor och det tog vi tillvara på. Säljfokuset blev inte det enda viktiga, vilket nog bidrog till att vi fick höra från besökare att vår monter behövdes där och livade upp stämningen. Sen så lyckades vi ju även få nya återförsäljare också vilket var de flestas av oss mål.

Är det här upplägget något du skulle kunna rekommendera till andra utställare?
Absolut, är man ett bra gäng och är beredd att göra jobbet så tror jag verkligen att det kan ge resultat. Vi hoppas vara tillbaka igen i augusti!

Läs mer om Local Femmes Market här.

Mer inspiration här

Gotlandsmontern

Sju utställande företag från Gotland gick samman och ställde ut tillsammans på Formex.

Filipiniana

Familjeföretaget Filipiniana har ställt ut på Formex många gånger och ser det som ett ypperligt tillfälle att förmedla historien om företaget.

Gustaf och Linnea

När de tillslut vågade ta steget att ställa ut på Formex sålde dem slut på lagret!