Dennis Valencia skapade för Formex

”En utställning med lager av tidsepoker som lever samtidigt och i samklang”

Kort om Dennis

Inredare och stylist.
Bakgrund: fotoutbildning, kurser i arkitektur, jobbat på IKEA samt för magasin som t ex Elle och Sköna hem.
Inspireras av vår historia och samtid.
Favoritfärg är alltid rosa, ibland grönt.
Uppvuxen i Göteborg.

Många världar på en yta
Oavsett om det handlar om ett tidningsreportage, reklamuppdrag eller Formex stora entréutställning är drivkraften för Dennis Valencia densamma. Att inspirera människor till att våga mer och fylla sin tillvaro med skönhet.

– Jag ville skapa något som är inkluderande. Få ihop olika världar som kan samexistera. Jag gillar verkligen Formex vårtema Generation Love, det inspirerar till en utställning med många olika världar och stilar men inom samma sfär. Helst maximalt med mönster och en totalupplevelse som visar att kärlek inte har några gränser. När jag ska bygga en miljö försöker jag tänka mig en fiktiv person som jag bygger en story runt, något som publiken och läsare kan inspireras av och uppleva utifrån sina egna perspektiv.

Efter pandemin är det här Formex fjärde mässa. En önskan från många i branschen har varit att få se inredningsstylisten och setdesignern Dennis släppa loss sin unika stil på mässans cirka 300 kvadratmeter stora utställningsyta på entrétorget. Att fylla upp ytan alldeles innanför Stockholmsmässans välkända snurrdörrar är en utmaning för vilken rutinerad inredare som helst.

– Det finns massor av utmaningar i ett sånt här stort uppdrag, det största någonsin för mig. Det är många delar som jag vill ha in för att skapa hela miljöupplevelsen samt alla utställares produkter som ska harmoniera, plus det där lilla extra. Det ska klaffa med många människor och som alltid gäller det att ha modet att skala av eller göra ändringar i sista sekund.

Var kommer då inspirationen från som mejslat fram Dennis specifika och igenkännbara stil. Och en fingertoppskänsla för att mixa och blanda näst intill otänkbara mönster och färger men ändå få helheten att kännas helt självklar.

– Jag tror att min inspiration är ett hopkok av många händelser genom hela livet. Mina föräldrar kom till Sverige från Chile och jag har så många minnen från när jag var liten och åkte runt med mina föräldrar. De var med och drev en kulturförening som lärde ut chilenska folkdanser och sydde folkdräkter. Deras drivkraft var enorm och såg till att vi barn lärde oss allt om svensk historia, trots att mamma och pappa själva på den tiden bara pratade spanska. Till exempel såg de till att vi barn fick besöka alla slott och muséer i Göteborg med omnejd. All den nyfikenhet, öppenhet, vilja att hela tiden lära sig nytt och testa nya grepp som mina föräldrar ständigt serverade oss, kryddat med massor av humor och glädje har format mig. Och så klart kärleken till vår svenska historia. Det är intressant att man idag pratar om den skandinaviska avskalade stilen men när man tittar på vår historia är den fylld av färg blandat med modiga mönster och spännande stilar.

Något som också har präglat Dennis och som han med ett av sina många smittsamma skratt förklarar är det avskalade hemmet.
– Jag kan tacka mina föräldrar för deras pragmatiska sätt att inreda. Det var inte alltid så vackert men mycket praktiskt. Det fanns alltid så mycket annat att fokusera på i vardagen än estetik, något som jag tror medfört att jag blev helt betagen av allt det drömlika som fanns innanför muséernas och slottens väggar och innanför inredningsmagasinens omslag. Min högsta dröm var att få göra inredningsmiljöer som var fyllda av färg, mönster och härliga grejer även fast jag då inte riktigt visste att det existerade den typen av jobb, eller hur man gick till väga för att nå dit.

I dag, långt senare, är Dennis en av många namnkunniga kreatörer som fritt fått uppdraget att skapa Formex entrétorgsutställning, vad var hans reaktion när frågan kom?

– Jag har följt Formex entrétorgskreatörer och ofta undrat vem som skulle komma näst. När frågan kom blev jag så otroligt glad, och hade frågan kommit för ett par år sedan kanske jag inte varit redo. Nu kände jag, äntligen!

Läs mer om Dennis Valencia här.

Fler nyheter här

Lena Nyholm

Med tre ”rum” på det 300 kvadratmeter stora entrétorget skapade hon en magisk mötesplats.

Tekla Severin

Färgernas mästare och inredaren Tekla Severin skapade Formex entrétorgsutställning.

Zandra Rhodes

Hennes färgrika, flödande kläder har klätt kungligheter och världskända rockartister.