Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

alt

OEKO-TEX®, Varför då?

2017-01-21 11:45 - 12:15

Lokal A32:35

Swerea IVF

Textilier är något vi alla kommer i daglig kontakt med i hela vårt liv, dag och natt. Vi bär dem på vår hud, sover i dem, torkar oss med dem, dekorerar våra hem och mycket mycket mer. Är det då inte bra att veta att textilier också är ofarliga för vår hälsa, miljövänligt och säkert producerade?

Våra krav för textilier är mycket varierande beroende på deras användning.

Våra kläder måste vara moderna samt mer eller mindre färgstarka, beroende på önskemål. I varje fall måste de passa bra och vara av god kvalitet så att de håller så länge som möjligt. Vi vill också att textilier skall vara mjuka och bekväma mot huden. Funktionella sportkläder bör kunna absorbera fukt och samtidigt transportera bort ångan från vår kropp. Badkläder bör vara resistenta mot klorvatten etc.
Många av de produktegenskaper som vi tar för givet idag är dock inte möjliga att framställa utan användning av kemikalier.

Oeko-Tex® Standard 100 erbjuder därför omfattande och pålitlig säkerhet för varje testad produkt utan att offra de önskade funktionerna och den vanliga kvaliteten.
Syftet med en Oeko-Tex systemet är att utjämna globala skillnader när det gäller bedömning av skadliga ämne i textilier.
Genom Oeko-Tex systemet kan identifikation av icke önskvärda ämnen upptäckas och elimineras vid varje behandlingssteg.

Trender inom textilbranschen går definitivt mot en ökad medvetenhet om hur och av vad vi producerar. Oeko-Tex® arbetar kontinuerligt för att kunna möta kommande behov och krav. Den ökade kompetensen om kemikaliers påverkan gör att krav och riktlinjer för hantering och användning ständigt förändras. Inom detta arbete ligger Oeko-Tex® organisationen i framkant.

Oeko-Tex® erbjuder olika möjligheter för textilrelaterade företag, att för både konsument och i B2B beskriva hur man arbetar med sin produktion och produkter ur ett mänskligt- och miljöperspektiv.