Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Trendspaning i New York

På uppdrag av Formex har Stefan Nilsson i veckan besökt New York för att spana in de senaste trenderna på den prestigefulla mässan International Contemporary Furniture Fair (ICFF), Nordamerikas största plattform för arkitektur och inredningsdesign.

New York är en fantastisk stad. Jag brukar säga att här föds de riktiga trenderna som vi svenskar älskar att suga i oss. Och att åka till sommarvarma New York i maj är inte en dålig investering. Jag har kollat in de senaste trenderna på designveckan här. Designveckan i New York består framför allt av mässan ICFF samt tre större utställningar och projekt på stan. Mässan ICFF är i år större än på länge med flera svenska utställare som String, Pappelina, Zero, Blå Station, Massproductions och Materia. USAs stora designproducent förutom Herman Miller och Knoll är Bernhardt Design. I år satsar Bernhardt bland annat på ett nytt soffsystem designat av en av grundarna av Airbnb. Men i övrigt är amerikanarna duktiga på belysning med t.ex. Apparatus och Pablo.

Småskaligt är ett nyckelord. Många designer sitter med egen studio och gör saker direkt där. En lampa eller en pall kommer alltså kanske bara som unika pjäser och inte massproducerat.

Bland trenderna så kan man se att vi fortsätter inreda med stora gröna växter. Inredningen är varm och mjuk. Massor av rosa toner som drar åt terrakotta och puder. Då och då dök det upp en stark neonig rosa ton och det nästan skar sig. Istället är det helt varmare toner som gäller. En av de mindre utställningarna på stan handlade just om hur hipster-rosa tagit över världen.

Vidare bland spaningarna så kan jag konstatera att sten av alla slag är på agendan. Gärna ganska grov och rå sten i bord, pallar och lampor, men framförallt, allt utom klassisk marmor.

Och slutligen så ser jag att årets material är keramik. Gärna sandfärgad keramik, lite beige, som nästan känns taktilt skrovlig på ytan.

 

/Stefan Nilsson, Trendexpert och gallerist