Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Mycket mer än gångbart - Mattan som konst & design objekt

Mattor har mycket länge varit utsmyckning för både väggar och golv – och förblev så fram till mitten av 1900-talet. I mer modern tid har framför allt golvmattor fungerat som ljuddämpare men det konstnärliga värdet har allt oftare åtsidosatts.

Fram till våra dagar: sedan några få år tillbaka talar ”alla” om mattor, både här och utomlands. Åter igen vill formgivare, konstnärer och arkitekter testa sin förmåga att göra mönster till mattor – och påpekar ofta bristen på vackra, mönstrade, originella eller personliga mattor. Bara idén att beställa sin egen vardagsrumsmatta är ett argument för att åstadkomma en personlig inredning; det händer allt oftare, och det är det vi vill anknyta till. 

Här och nu vill vi sätta mattan i fokus ur ett annat perspektiv än enbart som inredningsdetalj – den må vara del av en inredning, rent arkitektoniskt, men den kan också vara ett konstverk. Tanken bakom den här utställningen är att visa upp mattor med olika konstnärliga uttryck – vad gäller både material, teknik och mönster.
Det antal mattor som visas är egentligen textila bilder inte olika målningar, gjorda av såväl arkitekter, konstnärer som formgivare; alla med mycket personliga uttryck.
I samarbete med väl renommerade tillverkare är mattorna gjorda i enstaka exklusiva exemplar eller ingår i limiterade serier. De hänger utmed väggarna och det är mattorna som som står för färg och form.
Vi visar på Formex 6 mattor från "En kommande utställning på Handarbetets vänner med 18 mattor" den 16 augusti till 30 september.
Alla mattor är till salu.

Curator Anette Mörner
Text Lotta Lewenhaupt 
Formgivare Gabor Palotai Design